onsdag 27 maj 2009

Det växer

Bloggandet har legat i träda ett tag. Anledningen: Det växer. Både ogräs, gräs och det vi vill ska växa. Buskar, träd och perenner har planterats. Nästa vecka startar sommarblomsplanteringen. Idéträdgårdsområdet tar form.

Inför att besökssäsongen drar igång ordentligt så fick personalen idag en guidad visning av Ulla Norrman, en av parkens duktiga guider. Vi fick en bild av Rottneros Park och Herrgård som ger ett helt annat perspektiv än det man vanligtvis har när man jobbar i parken, dvs när man bara ser det som måste göras. Historien kring herrgården, bruket, människorna, parken och skulpturerna blandades med historier ur Gösta Berlings Saga. Vilken kulturskatt! Det är nästan så att det svindlar - att vi får möjligheten att förvalta detta fantastiska kulturarv.

Tanken på uppdraget ger känslor av glädje och stolthet, men kan också framkalla skrämselhicka. Men eftersom trädgårdar skapas av människor, och människor växer med utmaningar, så kommer vi i mötet med dessa utmaningar att växa. Det kan vara bra att påminna sig - för ibland är det lätt att förlora perspektivet. Det perspektiv som handlar om trädgårdsmästarkunskapen, odlingsglädjen och människorna bakom - samtalen kring uppdraget, visionerna, drömmarna - dvs om verkligheten och om hur verkligheten skulle kunna se ut. Det är det som utvecklar oss som jobbar i parken och parken vi jobbar i.

måndag 4 maj 2009

Tjärning av trädstöd


Bengt Avenfors tjärar den del av trädstöden som kommer att hamna under jord. På så sätt står de bättre emot röta.

Trädgrop


Malin Sundström, praktikant från Trädgårdsdesignprogrammet på John Bauer-gymnasiet i Karlstad, och Toon Weersink gräver planteringsgropar för träd i idéträdgårdsområdet. 

Dammen är fylld


Dammen har fyllts med vatten, det blir en ordentlig sumpzon, vilket syns till höger i bild. Om någon vecka kommer växterna som ska planteras i den.

Marc Broos idéträdgård


Toon Weersink anlägger "tronen" i Marc Broos idéträdgård. I början av juni kommer sommarblommorna som ska planteras som en kjol runtom.

Lövblås och lövsug



En av vårens mest tidskrävande sysslor är lövblåsningen och lövsugningen. Per Byström, ansvarig för gräsytorna, syns på bilderna.

Ogräsrensning i örtagården


På bilden rensar Annika Hulu och Bengt Avenfors ogräs i örtagården. 

Växthuset


På bilden skolar Mia Esbjörnsson och Annika Hulu om plantor i växthuset. Även om det mesta växtmaterialet köps in så driver vi i år upp lite växter till örtagården. Tanken är att det i örtagården även ska odlas sådant som cafét har användning av, till bakverk, smörgåsar och lunchrätter. Vissa saker förkultiveras, andra kommer att direktsås i örtagården. För att kunna driva växter i växthuset har vi plastat in en avdelning och har där en värmefläkt som går på om temperaturen sjunker för lågt nattetid. TrädgårdsDax, som vuxenutbildningen heter, har städat växthuset och driver nu upp plantor till sin idéträdgård och annat.