torsdag 31 mars 2011

Arbetsprocess Nordiska trädgårdar

Att delta med idéträdgård på Nordiska trädgårdar är väldigt roligt och väldigt jobbigt. I tre delar beskriver jag arbetet under de tre byggdagarna.

Denna tappra och mycket envisa lilla skara människor bestående av tre personer fick ordning på bygget och stod sedan stolta och nöjda inför besökarnas beröm. Och beröm fick vi, massor, det var väldigt roligt. Då blir det extra värt allt slit, även om processen som vanligt är det roligaste.


Arbetsprocess Nordiska trädgårdar dag 1

Första arbetsdagen på mässan. I år liksom förra året var vi nästan först på plan - det gäller att ta tillvara byggtiden maximalt! Svårt att tro att denna hög med grejer ska förvandlas till en idéträdgård...
En fika är förstås en bra start på dagen. Inklusive taktiksnack.
Ett otroligt ojämnt golv ställde till det för oss i bygget. Det blev en del mixtrande och justerande innan sargen och "trädstammarna" stod på plats.

Mot slutet av dagen satte vi upp tygerna och så var granallén på plats! Det var längre än vi vågat hoppas på att hinna första dagen - nöjda!
På bilderna: Magnus Holmvik.

Arbetsprocess Nordiska trädgårdar dag 2



Dag två började väldigt bra. Vi åkte och handlade växter, det gick smidigt och vi fick tag på precis det vi hade tänkt oss för att skapa den stämning vi ville. Plastning av sargarna, sedan var det bara att fylla på med barkmull och plantera. Trodde vi. Jorden var stelfrusen. Som gigantiska torskblock tagna direkt ur frysen, oj, vilket streck i räkningen! Resten av dagen gick åt till att hacka, såga, banka, ja till och med den okonventionella metoden borra användes. Aningens tidskrävande kan man säga! Hade vi inte haft frusen jord hade vi nog kunnat glassa runt hela dag tre... finslipa detaljer...
På bilderna: Sara Sandström, Magnus Holmvik och jag.

Arbetsprocess Nordiska trädgårdar dag 3



Tredje arbetsdagen och dagen innan mässans öppnande. Efter att vi planterat och fått Alexander Brandts skulptur Väktaren på plats så slappnade vi av. Lite för mycket kanske, för som vanligt blev det tidsnöd på slutet - alla små detaljer och finlir som tar så mycket mer tid än vad man tror! Klockan 22 lämnade vi mässan, rätt så nöjda och rätt så slitna.

På bilderna: Sara Sandström, Magnus Holmvik och Alexander Brandt.

måndag 28 mars 2011

Här är Mörk pelarsal och ljusa drömmar




Här är den - Mörk pelarsal och ljusa drömmar - idéträdgården som vi kom på en hedrande andraplats med i Nordiska trädgårdars idéträdgårdstävling.

Själva pelarsalen, granallén, skapar en diagonal genom idéträdgården. Utanför allén finns på ena sidan en skulptur av Alexander Brandt, Väktaren, som kommer att finnas i parken i sommar. På andra sidan finns en skulptur från hellenistisk tid, Jacob med törntaggen, som vanligtvis finns i Restauranggården i parken.

Här tar jag emot silvermedaljen i idéträdgårdstävlingen. Det känns väldigt hedrande, både med tanke på vilka de andra deltagarna i tävlingen var och med tanke på den prominenta juryn: André Strömqvist, Elisabeth Svalin Gunnarsson, Ulrika Levén och Liss Annika Söderström.


Än mer hedrande blir det när man läser motiveringen:


Med historisk förankring och ett stramt modernt formspråk förmås betraktaren uppleva hur omsorgen om detaljen skapar en välkomponerad helhet.


Det låter som att vi har lyckats förmedla det budskap vi önskar!

Boksläpp


Så här såg det ut på boksläppet av Drömmen om Rottneros Park i torsdags på Nordiska trädgårdar.
I glasen: ekologisk rabarbersaft från Torfolk gård.

torsdag 17 mars 2011

Boken i bild


Så här ser den ut, boken Drömmen om Rottneros Park som släpps torsdagen den 24 mars kl. 11.00 på Älvsjömässan, Nordiska trädgårdar. Och så här ser vi ut, vi som gjort boken, Annelie Johansson och Lars Jacob Jakobsson.

Till vår hjälp har vi haft gästskribenterna Lars Krantz, Hannu Sarenström samt Gustav och Marie Mandelmann, som har bidragit med ett kapitel vardera, om trädgårdsturism, om hur man förhåller sig till kulturarvet och hur man gör sina drömmar till verklighet.

onsdag 16 mars 2011

Trädgårdsmässa i Lilleström

Alldeles nyss blev det bestämt att vi ska vara med på trädgårdsmässa i Lilleström utanför Oslo 7-10 april, med samma idéträdgård, Mörk pelarsal och ljusa drömmar, som vi bygger upp på Nordiska trädgårdar nästa vecka. Det är lika bra att vi kör på när vi har ångan uppe! Arrangörerna hade varit på Nordiska trädgårdar förra året och blivit imponerade av vad vi presenterade där, sånt är alltid roligt att höra. Trädgårdsmässan i Lilleström är Norges största trädgårdsmässa och med tanke på Rottneros Parks geografiska läge så är det helt rätt att synas på den norska marknaden. Så den som missar Nordiska trädgårdar kan alltså träffa oss i Lilleström två veckor senare i stället!

måndag 14 mars 2011

Nordiska trädgårdar-repetition



Här är några bilder från Rottneros Parks idéträdgård på Nordiska trädgårdar förra året: Det gröna guldet. Då liksom i år arbetar vi med att lyfta ut ett befintligt parkrum och göra en stiliserad variant av det på mässan. Och inte nog med det; vi vill också diskutera möjliga utvecklingsvägar av parkrummet, för den som är sugen på en sådan diskussion. Annars går det bra att bara uppleva det.

torsdag 3 mars 2011

Bygge inför Nordiska trädgårdar


Här pågår bygge inför Nordiska trädgårdar på Älvsjömässan 24-27 april. 8x8 meter idéträdgård närmare bestämt. Magnus Holmvik och jag enas om färg till trädstammarna i granallén: ebenholts. Vacker plats för monterförberedelser, Spegelsalen!


tisdag 1 mars 2011

En smygtitt på boken


Här ligger den, Drömmen om Rottneros Park, tryckt men obunden än så länge. Torsdagen den 24 mars är den bunden och levererad till vår idéträdgård på Nordiska trädgårdar!
Fotograf på tryckeriet, liksom i boken, Lars Jacob Jakobsson.