måndag 8 augusti 2011

Det kan hända mycket på en månad

Med en så bra växtsäsong som vi haft i år händer det mycket på en månad. Här är idéträdgården "Självhushållning Lyx" i början av juli...

... och i början av augusti.

På de tjugo kvadratmetrarna odlingsyta (inkl lilla sittplatsen, som ingen någonsin sitter på, förutom den gång när stolen på den översta bilden blev kaffeved under en mycket ångerfull familjs åverkan...) stocklöper nu både sallat och mangold medan bönor, sockerärtor, gurkor och squash skördas för fullt. Tomaterna och chilipepparn är på gång att mogna. Och så finns den aldrig outtröttliga nyzeeländska spenaten, som slänger iväg sina rankor så långt den får utrymme. Självhushållning Lyx, varför? Jo, för att det idag går att kosta på sig lyxen att odla det man allra helst vill odla. Resten har man möjlighet att köpa. Det som förr var nödvändigt för överlevnaden kan vi nu lyx-ägna oss åt. Och det vi vill visa med den här trädgården är att det är möjligt att få stor skörd på liten yta. Bönskörden förra veckan resulterade t ex i två proppfulla treliterskastruller när det var dags att förvälla - och då fanns ändå en hel del kvar att skörda!

Det märks att idéträdgårdarna berör och inspirerar med sin småskalighet och enkelhet - här finns idéer att omsätta till den egna täppan. Och jag tror att de två idéträdgårdar som handlar om grönsaksodling får störst uppmärksamhet av alla. Det är roligt att se att det enkla och vardagsnära kan vara en sådan inspirationskälla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar